sobota 27. září 2014

Zlaté polomáčené



Poslední týdny jsem tento blog dost zanedbávala, a proto teď mnohým budu připadat dost pasivně. Ve skutečnosti jsem asi byla dosti pasivní, ale jen co se internetu týče. Čas, který bych jinak asi trávila tady, jsem trávila například nakupováním lahůdek na francouzském tržišti, romantickými cyklo projížďkami po lyonských promenádách, nočními mejdany na Rhôně, pikniky (u řeky, u jezera, na kopci, pod kopcem...), či elegantní jízdou kabrioletem po místních lyonských pamětihodnostech. Dost ale o Francii, o té snad časem bude samostatný článek.

Konfrontace s českým prostředím byla krutá, ale díky skvělé společnosti mých blízkých jsem netrpěla dlouho. Doma v Česku jsem zažila hodně legrace s mýma osvojenýma Erasmákama, francouzkou spolucestovatelkou Bajkou, milými spolužáky a vyučujícími z práv (nikdy nezapomenu na ten radostný večer, kdy s námi zpíval u stolu ve vinárně učitel římského práva "Pijte vodu, pijte vodu a nepijte rum").
Teď už ale musím opět zapadnout do kruté reality každodenního života (studovat a péct). Proto jsem začla s novými recepty. Zde je jeden z nich :)

Zlaté polomáčené sušenky (koupila jsem si je s sebou na cestu do Francie, a pak jsem se rozhodla najít co nejpodobnější recept)

Ingredience:

na sušenky:
200g másla
130g cukru moučka
300g hladké mouky
1 vejce

na polevu:
1 čokoláda na vaření
plnotučné mléko- množství je individuální, podle chuti
cukr krystal- množství taktéž podle chuti
kousek másla

Postup:

Všechny suroviny na sušenky mícháme, dokud nám ruka upadne (a pokud neupadne, tak jsme ještě nemíchali pořádně). Poté vložíme připravené těsto na dlouhou dobu do lednice (těžká práce, když už vám zbyla jen jedna ruka). Budete-li netrpěliví, a těsto vyndáte z lednice brzo, vymstí se vám to, a budete se u dalšího kroku vztekat jako já. Tento krok se dá urychlit tím, že místo do lednice vložíte těsto do mrazáku.
Když je těsto dostatečně tuhé, rozválíme ho mezi dvěma pečícími papíry na plát o tloušťce cca 3-5 mm a vykrajujeme formičkami libovolného tvaru (já jsem dělala prosté obdélníčky, ale na tom přece nesejde).
S tím válením a vykrajováním bych se moc nepiplala, protože máslo v těstě se hrozně rychle roztopí, a pak se s vykrojenými sušenkami špatně pracuje. 
Takto vykrojené tvary hodíme na plech obložený pečícím papírem. a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Sušenky v troubě pravidelně kontrolujeme, měly by být takové nazlátlé, ani ne bílé, ani ne hnědé. Pekla jsem je cca 10 minut a to bylo podle mě ok.

Vychladlé sušenky opatrně namáčíme v roztopené čokoládě (zředěné mlékem a cukrem) pomocí kleštiček (použila jsem kleštičky z cukřenky). Já jsem se u tady tohoto kroku dost nervovala, protože mi čokoláda na sušenkách moc netuhla a párkrát mi ty sušenky spadly do hrnce s čokoládou a horko těžko jsem to lovila ven. V tuto chvíli postup končí, já jsem sice ještě vložila hotové sušenky do mrazáku (snažila jsem se, aby mi ta čokoláda ztuhla, ale pokud s tím nebudete mít problém, tak nemáte co řešit). 





Tak good luck, ať vás tento recept baví víc než mě.

- le Boulanger

3 komentáře:

  1. Jeeee, to vypadá dobře, nikdy by mě nenapadlo upéct si svoje polomáčené. Super :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, paráda. Vypadají báječně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, holky, za pochvalu. Moc mě těší, že vás tento recept oslovil :)

    OdpovědětVymazat