neděle 17. srpna 2014

Ostružinová panna cotta



Panna cotta, které se taky říká vařená smetana, je podle Italů jejich nejsnadnější a nejrychlejší dezert, který tam zvládne připravit každý. Základ panna cotty tvoří smetana, želatina, cukr a mléko. Směs těchto surovin se pak nalévá do formiček a vyklopí na talíř. My, co doma formičky na panna cottu nemáme si ale vystačíme se skleničkami, u kterých aspoň máme jistotu, že vyndávání z formiček nedopadne katastrofou. Hotovou panna cottu podáváme s karamelem, čokoládou, nebo ovocem.Já jsem připravila panna cottu s ostružinami, a to proto, že mi připadá čerstvé ovoce jako naprosto nejúžasnější surovina, jakou můžete mít. Ostružiny ze zahrádky jsou navíc velice chutné a zdravé.



Ingredience (na 4-5 porcí):

200ml smetany ke šlehání
80g cukru moučka
1 balíček dortového želé
2-3 plátky želatiny
200ml plnotučného mléka

ostružiny, množství podle chuti
+ cukr na oslazení ovoce, taky podle chuti


Postup:

Nejprve si připravíme plátkovou želatinu. Ta se nechá na chvíli namočit, aby nabobtnala. Mezitím si v hrnci smícháme mléko, smetanu a cukr, přivedeme k varu, a odstavíme z vařiče. Postupně vmícháváme nabobtnanou želatinu, kterou předtím lehce vymačkáme. 
Takto připravenou panna cottu nalijeme do skleniček a dáme chladit na cca 6 hodin. Ovocnou složku připravíme z rozmixovaného ovoce a práškové želatiny. Postupujeme podle návodu na obale. Doporučuju přidat dostatečné množství vody, aby šlo vidět, že jde o želé a ne o pyré (jako v našem případě). To je už ale jenom kosmetická úprava, chuťově se nic zásadního nezmění. 
Ovocné želé musí být při plnění dostatečně zchladlé (čím víc, tím líp), aby neprosakovalo do smetanové složky panna cotty. Opět chladíme několik hodin (my jsme chladili celou noc) a v této podobě i podáváme.







Mějte se a smějte se.
- le Boulanger

4 komentáře:

  1. Teda, nevěřila bych, že je příprava tak lehká ! Já myslela, z bůhví jakých ingrediencí se to nedělá že je to tak dobrý, a navíc to vypadá jednoduše na přípravu :) Děkuji za recept, určitě ho vyzkouším !! :)

    OdpovědětVymazat
  2. je to hrozně lehké! Ještě musím dodat, že jsem do té smetany vmíchala kapku vanilkového extraktu, aby panna cotta pěkně voněla

    OdpovědětVymazat
  3. s těmi ostružinami to vypadá krásně nazdobeně:)

    OdpovědětVymazat
  4. Dík, foodstyling je někdy dřina, ale tohle bylo v pohodě :)

    OdpovědětVymazat