čtvrtek 7. srpna 2014

Jablečný mřížkový koláč




Některé plány prostě nevyjdou. Měla jsem chutě na tarte tatin, a proto jsem si nakoupila jabka a další potřebné suroviny. S lítostí jsem pak zjistila, že vlastně žádná naše forma nepasuje zároveň do trouby i na indukčku. Takže na tarte tantin si musím nechat zajít chuť. Abych nějak využila nakoupené suroviny, upekla jsem tento velice lahodný jablečný koláč.


Ingredience:

200g polohrubé mouky
60g Hery
60g másla
230g moučkového cukru
citrónová kůra z 1 citrónu
2 vejce
trocha skořice
1 vanilkový cukr
1kg jablek
džem na ozdobu


Postup:

Jablka oloupeme a nakrájíme na široké plátky. Ty pak dusíme se skořicí, 100g cukru a vanilkovým cukrem.
Těsto vymísíme z citronové kůry, tuku, žloutků a 70g cukru. Nasypeme do vysypané dortové formy a trochu udusáme. Korpus lehce zapečeme v troubě a pak obložíme podušenýma jablkama a zkaramelizovanou šťávou. Opět dáme zapéct do trouby. 

Mezitím, co se jablíčka zapékají na koláči, si připravíme sníh z bílků a zbytku (60g) cukru. Ten rozetřeme na koláč a pečeme do zlatova. Takto upečený hotový koláč nejdříve necháme schladnout, a nakonec rozehřátým džemem vytvoříme na koláči mřížku. Hotovo!


Máte nějaký osvědčený recept na jablečný koláč? Jestli ano, zanechte mi link pod příspěvkem. Díky.

- le Boulanger

5 komentářů:

  1. Mňam, dort vypadá strašně chutně a jednoduše :) Tvůj blog se mi strašně líbí, jen bych třeba uvítala více fotek, ale to je detail :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé ten vypadá úžasně :)
    A dovoluji si tě pozvat na giveaway na mém blogu, která trvá už jen do zítřka :) http://daily-styles.blogspot.cz/2014/06/giveaway-za-2000-navstev.html

    OdpovědětVymazat
  3. Mmm, ten vypadá bezvadně. Určitě koukni na můj blog, v předchozím článku mám sdílený recept na ovocný koláč:)

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju jablečné koláče. :)
    Stala jsem se pravidelným čtenářem, budu ráda, když zavítáš ke mně. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. jsem ráda, že se vám blog líbí, holky. fotek snad bude víc, budu se snažit :)

    OdpovědětVymazat